9. elokuuta 2009

BOOK: They Came to Baghdad

Upeat, uraa-uurtavat dekkaristit,

Tänään aion kertoa kuinka löysin uuden puolen Dame Agatha Christie Mallowanista! Kyllä, mökkeilyni aikana luin loppuun joskus aikoja sitten aloittamani He tulivat Bagdadiin -kirjan, jonka päähenkilönä on Poirot'n tai Marplen sijaan patologinen valehtelija Victoria Jones. Nuorempana sysäsin kirjan syrjään koska se ei ollut "Poirot" tai "Marple", ja rikoskin oli lisäksi suurempaa ja kansainvälisempää sorttia kuin arvoitusdekkareissa! Myös jännitys ja action hiippailevat koko ajan juonen sivussa, eikä koskaan voi tietää kehen voi luottaa ja kehen ei...

Mutta itse kirjasta enemmän kirjablogissa It's All About Books, jonne lähden heti tämän kirjoitettuani tekemäänn esitelmän opuksesta. Haluaisin tuoda julki ajatuksiani Agatha Christie - Murhamamman - uudesta, jännittävämmästä puolesta!
En missään nimessä halua arvostella Poirot- tai Marple-kirjoja, olen yhä niiden suuri fani ja uskon niiden olevan osa-alue, jolla Christie loistaa ylivoimaisimmin. Mutta herranjestas rouvahan osasi kirjoittaa kansainvälistä trilleriäkin! Päähenkilö on huoleton ja vähän hupsukin mutta teräväjärkinen nainen, joka matkaa Bagdadiin kylmän sodan aikakautena rakkauden perässä - ja olen varma, että vakaa neiti Marple tai harkitsevainen Hercule Poirot eivät tekisi näistä kumpaakaan, rakastuisi tai matkaisi Bagdadiin ensitapaamisen perusteella! On virkistävää nähdä välillä Christien toinenkin puoli. He tulivat Bagdadiin on yksi kirjoista, joita Christie kirjoitti ollessaan rouva Christie Mallowan ja naimissa arkeologi Max Mallowanin kanssa, joka selittää kaivauksiin läheisesti liittyvät teemat. Mallowanin arkeologiset kaivaukset keskittyivät vielä Lähi-Itään, ja kirjan tarkka kuvaus paikallisista kaupungeista onkin mukaansatempaavan yksityiskohtainen.

Tuntuu, että juuri kun luulin tottuneeni Christien nerokkuuteen, hän vetää uuden ässän hihastaan (aika hyvin, ottaen huomioon että hän kuoli vuonna 1976!) ja tyrmistyttää minut täysin. Joka tapauksessa olin aiemmin kärsinyt Christie-kriisin kun jätin Väärän vänkyrä talo -kirjan (The Crooked House, julkaistu suomeksi myös nimellä Murhaaja kujeilee) kesken. Kyseisessä kirjassa päähenkilönä ei ole Marple eikä Poirot eikä juoni tuntunut nappaavan tuulta alleen, joten kyllästyin lukemaan kirjaa ja palautin sen kirjastoon. Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut ja uskon joku päivä lukevani kirjan kannesta kanteen! Lisäksi aion kokeilla myös Christien Parker Pyne tietää kaiken -kirjaa (Parker Pyne Investigates).

Onko teillä kokemuksia Parker Pynesta tai muista Christien vähemmän tunnetuista päähenkilöistä? Laittakaa tulemaan joko kommentteihin tai sähköpostiin! Myös kirja-arvosteluja otetaan vastaan sähköpostiin, jonka löydätte navigoimalla itsenne sivupalkkiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?