18. marraskuuta 2009

Old Poirot-film - and Poirot!

Arvon dekkaristit,

nyt kun tuli tuo H1N1-rokote otettua niin nosti kuumettakin, ja mikä on parempi tapa viettää päivä kotona kun katsoa Christie-filmatisointi? Vielä kun niin sopivasti maanantaina lainasin kirjastosta vuoden 1982 Poirot-elokuvan Rikos auringon alla (Evil Under the Sun). Ja kyllä, kyseessä sattuu olemaan vielä kunnon old-fashion VHS, vaikka The Agatha Christie Collection -elokuvia löytää kyllä dvd:lläkin.

Kirjasta poiketen Horace Blatt ei ole elostelija vaan Arlena Stuartin ex-aviomies joka kaipailee timanttiaan takaisin. Tällä kertaa Linda Marshall todella on Linda eikä Lyall - toisin kuin uudemmassa filmatisoinnissa - mutta ihastuttava muodinluoja Rosamund Darnley on korvattu hotellinpitäjä Daphne Castlella (hahmo, josta Maggie Smith tekee loistavan), vanhapiika Emily Brewsteristä on tullut katkera herra Rex Brewster, kirkkoherra Stephen Lane ja jaaritteleva majuri Barry ovat kadonneet eikä pariskunta Gardenerkaan entisensä ole.

Daphne Castle - hahmo joka toimii lähinnä ihanan Maggie Smithin ansiosta

Tapahtumapaikkana on Leathercomb Bayn sijaan jokin saari Adrianmerellä. Lähtö tarinaan on hyvin eroava - Poirot'n palkkaa vakuutusyhtiö joka haluaa selvittää mitä ihmettä Horace Blatt (a.k.a. Blutt) juonii yrittäessään vakuuttaa halvan timanttikorun kopion suuresta rahasummasta. Blattille valkenee totuus ja hän epäilee ex-vaimonsa Arlena Stuartin, nykyisin Arlena Marshallin vaihtaneen korun kopioon ja lähteekin tämän perään veneellä. Poirot, joka tunnetusti ei viihdy merellä, menee mieluummin junalla mutta lupaa tavata Blattin sovitussa hotellissa, jonka omistaa Daphne Castle.
Hotellissa tunnelma tiivistyy, kun pariskunta Gardener yrittää saada Arlenan uuteen näytelmäänsä, Patrick Redfern tuntuu mieltyneen kovin Arlenaan tämän aviomiehen Kenneth Marshallin harmiksi, Linda inhoaa äitipuoltaan Arlenaa ja Daphne Castlekaan ei tunnu olevan Arlenan ylin ystävä. Lisäksi Patrickin auringolle herkkä vaimo Christine inhoaa sääliä jota Patrickin käytös saa aikaan.

Varoitus herkimmille: älkää katsoko tätä elokuvaa! Vaikka takakansi väittää K11 eikä elokuvassa väkivaltaa ole nimeksikään, henkinen turmio on lähes taattu - elokuvassa Poirot'lla on UIMA-ASU!! Ja Poirot "ui" - eli kävelee polvenkorkuisessa vedessä ja heiluttaa käsiään uintiliikkeitten tavoin. Herranjestas, mitä Murhamamma olisikaan sanonut jos olisi tämän kohtauksen nähnyt?? Ehkäpä vain hykerrellyt. Onhan kohtauksessa oma komiikkansa...

Poirot'n aamu-uinti... kyllä, tuo on uima-asu ja jonkin sortin hattu!
(anteeksi huono kuvanlaatu, eiköhän tilanteen järkyttävyys tule silti julki)

Meille Suchet-polven Poirot-filmatisointien faneille (tai ainakin minulle) Peter Ustinov ei vain ole vakuuttava Poirot - anteeksi. Mies näyttää jotenkin hieman turhan harmaantuneelta mutta silti hieman turhan hiuksekkaalta Poirot'ksi...

Peter Ustinov Hercule Poirot'na

Kaiken kaikkiaan itseäni häiritsi runsaat erot kirjaan, mutta jos elokuvaa ei vertaa kirjaan eikä Ustinovia Suchetiin, huomaa elokuvan olevan kelpo filmi! Hyvää ajanvietettä, ehdottomasti, suosittelen pitkän linjan Christie-faneille ja vanhemmista dekkarileffoista kiinnostuneille.

HUOM! Jos arvioni kirjasta Varjossa auringon alla (Evil Under the Sun) kiinnostaa, käypä lukemassa se täällä. Jos taas kiinnostuit kuulemaan lisää Maggie Smithistä, suosittelen käymään täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?