7. joulukuuta 2009

The Christmas Seems to Knock on the Door...

Jouluiset dekkaristit,

joulu se vain lähestyy! Uhkaavasti tai ei, riippuu henkilöstä. Dekkareissa joulu ei aina lähde putkeen (Hercule Poirot's Christmas), mutta dekkaristeilla voi mennäkin! Parhaat paketit ovat tottakai ne kovimmat, vai mitä? Mutta miten vihjata tämä sukulaisille, jotka vuosi toisensa jälkeen täyttävät paketit vaaleanpunaisilla villapaidoilla ja romantiikkakirjallisuuden massatuotanto-Harlequineilla? Tässäpä pari vinkkiä!


10 TAPAA VIHJATA "EI KIITOS HARLEQUINEJA, VAAN KUNNON HARD-BOILED-KAMAA!" TAI "ARVOSTAISIN KOVASTI JOS ANTAISIT MINULLE DEKKARIN JOULULAHJAKSI, ARMAANI":

  1. "OI, ONKO TUO SE UUSIN CORNWELL?": Päivittele kovaan ääneen kirjakaupassa tai netissä surffaillessasi lempiteostasi. Myös puhelu "ystävälle" auttaa; esitä puhuvasi puhelimessa ystäväsi kanssa ja päivittele, kuinka hyvä se Baldaccin Sekuntipeliä taas olikaan!
  2. "HAH, KUKA NOITA HÖMPPÄKIRJOJA OIKEASTI JAKSAA LUKEA?": Vastapainona tietenkin vastakohta! Ihmettele kovaan ääneen potentiaalisen lahjanantajan kuullen/hänen kanssaan kuinka todellakin olet kasvanut yli niistä kirjoista, joita viime vuonna lahjaksi sait... silloinhan toki nautit niistä kovin!
  3. "VOI KUN MINÄ NIIN RAKASTAN DEKKAREITA!": Kehu joka välissä jokaisen tilaisuuden tullen kuinka pidät dekkareista, ja etenkin mistä dekkareista pidät. "Voi kun se Christie oli nero - eikö sinustakin, rakkaani?" on hyvä aamiaispuheenaihe, kunhan muistat vain ottaa kirja-arvostelun tai kirjan rekvisiitaksi. Tästä jouheva potentiaalinen lahjanantaja nopeasti keksiikin aivan mahtavan (- ja täysin oman -) idean ja todennäköisesti vastaa: "Tosiaankin, ihanaiseni, mitäs Christien kirjoja meillä taas olikaan?"
  4. "ONNEKSI SAIN VIIME VUONNA TARPEEKSI VILLAPAITOJA, NIIN EI TÄNÄ VUONNA TARVITSE OSTAA NIITÄ.": Muutkin vihjailut, että paitavarastosi alkaa olla täysi kelpaavat, kunhan et tee sitä liian hyökkäävästi; säilytä aina positiivinen sävy, kuten "Onpa hyvä että nämä villapaidat nyt riittävät!"
  5. "HARMI, ETTÄ TÄMÄN KOVASTI RAKASTAMANI DEKKARISARJAN TOISEKSIVIIMEINEN OSA LOPPUI JO... OLISIPA MINULLA VIIMEINENKIN.": Tämä toimii toki vain, mikäli dekkarisarjassa on suurempi juoni joka jatkuu kirjasta toiseen... tai jos potentiaalinen lahjanantaja on täysin pihalla kirjasarjasta.
  6. "MAHTAAKOHAN TUO RAYMOND CHANDLERIN KIRJA OLLA NIIN HYVÄ KUIN OLEN KUULLUT?": Tämä muistuttaa hyvin paljon kohtia 1 ja 3 mutta laskettakoon vielä eri kohdaksi. Epätoivoisesti tämän vuoden lahjaa miettivä potentiaalinen lahjanantaja kuulee epävarman pohdiskelusi ("Uskaltaako ostaa vai eikö uskaltaa?") ja ajattelee pistää elämän risaiseksi. Toivottavasti. Edellyttää, että ko. henkilö ei ole varman päälle pelaavaa sorttia.
  7. "ON SE HIASEENIN KIRJA HALPA!!! KUNPA OLISI EDES TUON VERRAN RAHAA ITSEEN PISTETTÄVÄKSI.": Edellyttää, että kirja on alennusmyynnissä. Pihimpikin lahjanantaja voi napata vinkin, suosittelen yhdistämään kohtaan 1, 3, 5 tai 6.
  8. "ONPAS TÄMÄ HOLMES-FILMATISOINTI HYVÄ. MILLAINENKOHAN SE ON KIRJANA?": Edellyttää, että katsotte ko. filmatisoinnin.
  9. "HYVÄ JOULUPUKKI, OLEN OLLUT NIIN KILTTI...": Eli kirjoita kirje vanhalle ukille! Jätä toki myös potentiaalisen lahjanantajan nähtäväksi.
  10. "NYT LOPPU TURHA TUHLAUS!! DEKKARIA PAKETTIIN JA HETI! KUULUUKO ALOKAS?!": Vihoviimeinen keino, epätoivon huipentuma ja turhautuneisuuden patouma on esittää asia suoraan, kiertelemättä ja kaartelematta. Harkitse silti, tahdotko tosiaan ilmaista asiasi näin....
Näillä ohjeilla eteenpäin! Ja muistakaahan äänestää dekkarikirjailijaäänestyksessä, enää 22 päivää aikaa! Hyvää ja rauhaisaa joulunodotusta kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?