3. tammikuuta 2010

Happy New Decade!

Hyvät dekkaristit,

OIKEIN ONNELLISTA UUTTA VUOSIKYMMENTÄ!
Alkuvuodesta teen hieman muutoksia mm. sivupalkkeihin, joten muistakaahan käydä aktiivisesti paikalla... minäkin yritän!

Blogin ulkonäkö on nyt mielestäni simppelin tyylikäs ja siihen tuskin kajoan... teidän juttujanne blogia varten odottelen yhä! Arvostelujahan saa laittaa siis osoitteeseen dekkaristi@yahoo.com. Tänävuonna tiedossa on muutenkin enemmän arvosteluja ja testauksia, mm. Patricia Cornwellin Kuolleiden kirjan, Nancy Drew -elokuvan ja monien Agatha Christien teosten ja niistä tehtyjen teosten! Saatte myös kuulla, miten joululahjaksi saamani Simpsonien 6. kausi liittyy dekkareihin... Myös dekkariuutisia yritän napata tänne.

Uskomattoman alhaisella äänestysprosentilla Vuoden Dekkaristi 2009 on Agatha Christie huiman yhden äänen voimalla! (Se olikin sitten se ainoa annettu ääni...) Tämän kunniaksi liitän tämän postauksen loppuun lyhyen infoiskun Dame Christiestä, loput voitte lukea täältä. Lähteenä on kaikki-kaikesta-muuttuva tietokirja, Wikipedia! Suurkiitos!

"Agatha Mary Clarissa Christie (o.s. Miller), s. 15.9.1890 Torquayssa, Englannissa ja k. 12.1.1976 Wallingford, Berkshire. Christien isä kuoli Agathan ollessa 11-vuotias ja äiti alkoi saada sydänkohtauksia. Vuonna 1914 ollessaan vielä Miller 24-vuotias Agatha meni naimisiin kuninkaallisten ilmavoimien eversti Archibald Christien kanssa ja 1919 heille syntyi tytär Rosalind. Ensimmäisen maailmansodan aikana Agatha työskenteli sairaanhoitajana ja apteekkiapulaisena - tällöin hän kartutti tietojaan erilaisista myrkyistä, ja tämä näkyykin selkeästi hänen kirjoissaan.

Christien ensimmäinen kirja, Stylesin tapaus (The Mysterious Affair at Styles) ilmestyi 1920. Se oli arvoitusdekkari, kuten suurin osa Christien tuotannosta. Kirjassa etsivänä toimi toinen Christien tunnetuimmista etsivistä: belgialainen salapoliisi Hercule Poirot. Tämä Christien suosituin salapoliisihahmo on ollut tutkimassa rikoksia 33 romaanissa ja kymmenissä novelleissa. Christien toiseksi suosituin hahmo, St. Mary Meadissa asuva ikäneito neiti Jane Marple, debytoi kymmenen vuotta myöhemmin. 1930 ilmestynyt Murha maalaiskylässä (Murder at the Vicarage) oli ensimmäinen 17 romaanista, joissa neiti Marple esiintyi. Ikäneidon esiintyi myös monissa novelleissa.


1920-luvulla Christie oli yhdessä Dorothy L. Sayersin ja G. K. Chestertonin kanssa perustamassa kuuluisaa salapoliisikirjailijoiden kerhoa Detection Clubia. Christie itse oli joutua erotetuksi kerhosta kyseenalaisen romaaninsa Roger Ackroydin murha (The Murder of Roger Ackroyd) takia. Kirjan omalaatuinen ratkaisu halkoo mielipiteitä. Esimerkiksi serkkuni ja tämän blogin toinen kirjoittaja Sofi-ina on listannut kirjan suosikkeihinsa, mutta veljeni oli lähestulkoon raivoissaan ratkaisun vuoksi. Itse olen yhä tavallaan "puulla päähän lyöty" enkä osaa kunnolla ilmaista mielipidettäni. En tuomitse kirjaa, mutten todennäköisesti en tule lukemaan sitä uusiksi. Jotkut pitivät kirjaa kuitenkin lukijoiden huijaamisena ja salapoliisikirjallisuuden "reilun pelin" rikkojana. Ratkaisu on kuitenkin omaperäinen ja sai paljon huomiota. Christie sai pitää paikkansa Detection Clubissa puheenjohtaja Dorothy L. Sayersin ansiosta.

Christie sai kuuluisuutta samana vuonna kun Roger Ackroydin murha -kirja herätti kohua. Samaisena vuonna Christie nimittäin katosi. Brittilehdistö antoi runsaasti huomiota tapaukselle. 11 päivän ajan Christie oli selittämättömästi kadonnut - hänen autonsa oli löydetty hylättynä hiekkakuopalla."
- blogista It's All About Books

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?