24. helmikuuta 2010

But where have all the detective stories gone?

Arvon dekkaristit,

bonjour pitkästä aikaa! On vähän pitänyt opiskelujen kanssa kiirettä mutta I'm back again. Aiheeksi ajattelin ottaa dekkari-tv-sarjojen vähyyden. Ainakin siis sellaisten, joita voisin hyvin omintunnoin teille suositella.

Ongelmaan törmäsin kuinkas muuten kuin kuukauden vinkkiä tehdessä (pahoittelut muuten, että vaihdoin sen näin myöhään). Tokihan MTV3:lla on alkanut muutama amerikkalainen sarjauutuus: Burn Notice (maanantaisin klo 22:35) ja Paljastavat valheet (Lie to Me, maanantaisin klo 21:00). Molemmat sarjat ovat ihan viihdyttäviä ja näppäriä (no, ainakin Paljastavat valheet on ihan näppärä) mutteivat erityisen ylimaallisen upeita. Hyvää viihdettä ja ajankulutusta, sopii esim. mainostauoilla katsottaviksi. Toki jos ei muuta ohjelmaa tule, olet juuri saanut kirjan luettua etkä halua datata taas, luppoaikaa sopii viettää sarjoja seuraamalla.

Vanhoista tutuista ruudussa pyörivistä sarjoista mainittakoon ainakin MTV3:lla tiistaisin klo 21:00 pyörivä Pako (Prison Break, K15). Sarjan grande finalen haluan nähdä, mutta totta puhuakseni olen aika monta jaksoa skipannut jo, kun pitkittämiseltä ovat tuntuneet. C.S.I:n, sen alkuperäisen, luoja-tietää-kuinka-monennet uusinnat pyörivät toki ainakin Maikkarilla ja Subillakin myöhään yöllä, mm. tiistaisin klo 22:30 MTV3. Nelosen dekkarisarjoja edustaa kärkenä NCIS Rikostutkijat (NCIS, tiistai klo 21:00) ja FlashForward (FlashForward, torstaisin klo 21:00), joista ensimmäinen ei vain ole saanut minua puolelleen ja toisen peittosi aiemmin samaan aikaan pyörinyt sarja Mentalist, joka harmikseni jäi tauolle.

Ylen ehdotonta dekkarikärkeä mielestäni ovat Hercule Poirot - ja Neiti Marple -sarjat. Poirot'n harmaiden aivosolujen työskentelyä voi seura Yle 1:llä maanantaista perjantaihin klo 17:08 (ah, kuinka rakastankaan näitä Ylen tarkkoja kellonaikoja!). Neiti Marple sensijaan siirtyi sivuun Poirot'n tieltä eikä näitä useampiin osiin jaettuja, klassisia BBC:n Neiti Marpleja (pääosassa Joan Hickson) varmaan taas ihan hetkeen nähdäkään. Toivon mukaan Julia McKenzien roolittama Granadan Neiti Marple palaa ruutuun, sillä haluaisin nähdä lisää rouvan suorituksia kunnon nuuskijana.
Muista Ylen dekkareista mainittakoon Isä Matteon tutkimuksia (Don Matteo, Yle 2 torstaisin ja perjantaisin klo 16:10) jota en ole vieläkään aikomuksistani huolimatta muistanut katsoa jaksoakaan. Kotimaassaan Italiassa sarja on kuitenkin hyvin suosittu. Pääroolissa isä Matteona nähdään Bud Spencerin kanssa tehdyista turpasaunafilmeistä tuttu Terrence Hill, muttei huolta: Terrencen roolihahmo ei mätä ketään turpaan dupattuna vaan on hengellinen mies.

Tästä päädymme tulokseen, että vaikka tilanne aluksi vaikuttaisikin vaikka kuinka huolestuttavalta, niin ei, etsivät ja dekkarit valtaavat yhä tilaa TV:stä totuttuun malliin - onneksi, voitanee sanoa. Selvä jaottelu kuitenkin tuntuu muutamaa poikkeusta lukuunottamatta löytyvän: arvoitusdekkareiden ystävien kannattaa suunnata Yleisradion kanaville ja trillerifanaatikkojen MTV3:lle, Subille tai Neloselle. Sitten minä ja muut kaikkiruokaiset... sanotaan vaikka, että hyödynnämme koko paletin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?