5. heinäkuuta 2010

Nancy Drew: Danger by Design (PC-game)

Hyvät dekkaristit,

   lupaamani peliarvostelu, voilà!

NANCY DREW - DANGER BY DESIGN
by Her Interactive
Osta omasi: VPD* à 13,90€ + postikulut
*suosittelen, tilasin itsekin VPD:ltä!
Tähdet: ***½ /5
Ikäraja: 7+ - PEGI
Muita arvosteluja (pelin kannesta):
    
"This isn't just an excellent Nancy Drew game, it's an excellent adventure game, period."
- Just Adventure

"A fun adventure with well-written dialogue, many locations and a clever mystery to solve."
- Gamezebo.com

Minetten työpaja, mylly eli moulin, niin kuin Ranskassa sanotaan!

   Mahtava dialogi, erinomainen seikkailupeli ja älykäs mysteeri. Ovatko pelintekijät vain onnistuneet poimimaan markkinointilauseita vai onko peli oikeasti näin hyvä? No, pelin pelanneena voin sanoa, että jos ei ihan noin hyvä, niin lähelle päästään!

Nancy Drew - Danger by Design alkaa Nancy Drew'n kotoa. "Since you can tell a lot about a person by where he or she lives, I thought I'd introduced myself by showing my room. As you can see, I keep it pretty neat..." etc. Tämä kohtaus lienee tuttu uudempia Nancy Drew -pelejä kolunneille. No, Nancyn huone todellakin on luonnottoman siisti ja aavistuksen laimeahko, mutta jo kirjoituspöydältä löytää viittauksia useampiin Nancyn aikaisempiin tapauksiin. Jos ne eivät riitä, ainahan voi selailla portfoliota jossa esitellään aiempia tapauksia - ei huolta, ei spoilerivaaraa: vain samainen "case file" (suomeksi tapauskansio) jonka saa ko. pelin alussa luettavakseen. Lisäksi pöydältä löytyy Nancyn kirjoittama kirja How to be Detective, jossa on ohjeita etsivänhommaan. Nancy esittelee kyllä kaiken, mitä pöydältä löytyy. Yksi näistä esineistä on lentolippu, jota klikkaamalla pääsee Ranskaan. Oui, oui, c'est vrai!

Ranskassa Nancy on heti saada kukkaruukusta päähänsä, kun Minette rauhoittaa hermojaan ensin raivoamalla, sitten itkemällä ja sitten nauramalla - melkoinen metodi! Mutta odotahan kun joudut keittämään arvon muotisuunnittelijalle teen... Sitä odotellessa Minetten pitkäaikaisin assistentti Heather McKay tervehtii sinua ja kehottaa kysymään häneltä, jos on kysyttävää. Minette ei halkea riemusta tullessasi, mutta muistaa kyllä suurimman rahoittajansa maininneen tulostasi. Ja töihin, töihin rientäkäämme!
Tietenkään tämä ei ole oikea työnkuvasi. Ko. rahoittaja on huolestunut Minetten hidastuneesta työtahdista ja haluaa tietää, mistä kiikastaa? Saapuessasi perille kuulet uhkauksista, joita Minette on saanut. Ja ei kun tutkimaan tapausta, mutta töiden ohella...

Minette, orjapiiskuri ja herkkä taiteilija, joka on suututtanut pizzafirman!

Aluksi peli vaikuttaa melko mukavalta Nancy Drew -peliltä, mutta mitä pidemmälle peliä pelaa sitä vähemmän se tuntuu työsimulaattorilta ja enemmän mysteeriltä, jossa on historiaa mukana. Toisin kuin edellisessä (ja ensimmäisessä) läpi pelaamassani ND-pelissä (Nancy Drew - Curse of the Blackmoor Manor) tässä pelissä ei tullut samanlaista rajoitettua tunnetta vaan liikkumavaraa oli enemmän. No, metrokartalta jäi kyllä Louvret ja Eiffel-tornit pois, mutta katakombeihin tässä pelissä pääsee, voin luvata. Viittauksia edellisiin tapauksiin, ainakin juuri Curse of the Blackmoor Manoriin oli ainakin nettisivu Jane's Game Portal, jossa oli webmasterin nimikirjaimet J.P. ja Brady Armstrongin kuva... ja myöhemmin toki myös tämän "mystisen" J.P:n itsensä. 

Kaikenkaikkiaan peli oli hyvä, jopa lähes erinomainen ja suosittelen sitä lämpimästi pelityypin ystäville. Hahmot olivat hyvin toteutettuja ja jokaisella todellakin oli oma luonteensa. Puzzlet olivat hyvin puzzling, eli ainakin Senior Detective Moden puzzlet olivat paikoin hyvinkin haastavia. 

Vaikka ND-pelit ovat yleensä 7+ tai 10+, oma arvioni on että niistä riittää pelattavaa ko. ikiä reilusti vanhemmillekin. And do you know what's one good thing? They're in English, so your little siblings won't necessarily understand a thing about it!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Your comment, ma'am/sir?